Vlaanderen

De Kaasjeskruidfamilie

Plantenbabbel woensdag 13 september 2023 om 19u30

Malvaceae, is een plantenfamilie van 4225 soorten binnen circa 244 geslachten. De grootste geslachten qua aantal soorten zijn de Hibiscus, de Sterculia en de Dombeya, bekende gewassen in de plantenfamilie zijn katoen, cacao en orka maar ook planten als kaasjeskruid (Malva) en stokroos en bomen zoals de linde worden in de Kaasjeskruidfamilie ondergebracht. De naam Malva zou kunnen komen van het Griekse woord voor “zacht” of “verzachten”. Andere bronnen geven aan dat het woord komt van Muskus, van sommigekaasjeskruidplanten werd uit het zaad een muskusachtige geurstof gemaakt die toegevoegd kan worden aan salades. De Nederlandse naam Kaasjeskruid zou voort komen doordat de vrucht het uitzicht heeft van een kaasbol.
De Kaasjeskruidfamilie kent per soort heel veel bijnamen vanwege de vele mogelijkheden om de plant als kruid, thee, salade of voor medicinale doeleinden te gebruiken. Over het algemeen zijn delen van veel wilde Malvaceae planten geschikt voor consumptie of worden ze gebruikt voor medische of cosmetische doeleinden.

Die avond gaan we natuurlijk maar de planten bespreken die voor ons als tuinliefhebber interessant zijn om te gebruiken in de tuin.

Vanaf 19u30 stelt Marc Vermeulen deze interessante plantengroep voor met tips in het combineren en het gebruik van deze planten in de tuin.
Plaats: WineSmile- Industriepark oost, 22 in 8730 Beernem