Vlaanderen

Stekelige en doornige planten in de tuin

Donderdag 20 juni om 19.30 uur, door Marc Vermeulen

We kennen waarschijnlijk al heel wat planten die ons onaangenaam prikken zoals meidoorn, duindoorn, wilde rozen.  Ze steken en prikken en kunnen zo op eigen kracht vraatzuchtige dieren en mensen op een afstand houden en zorgen voor ondoordringbare hagen.

Met dergelijke levende omheiningen rondom de tuin kunnen we ons privédomein beschermen tegen nieuwsgierige blikken en ongewenste gasten.

Maar naast deze beschermende functie verfraaien deze heesters met hun doornen en stekels ook onze tuinen. Het zijn ook dikwijls planten die drogere perioden aan kunnen en weinig onderhoud vragen.

Ook een niet geheel onbelangrijk functie, ze bieden tuinvogels een toevluchtsoord waar ze veilig zijn voor katten, ongestoord kunnen uitrusten en hun nesten kunnen bouwen.

Naast hun beschermende en ecologische functie geven deze planten vaak ook (eetbare) bessen.

Kom maar af naar de plantenbabbel en laat ons samen verdiepen in dit stekelig geslacht!
 

Naar boven

Kwekerijbezoek Sollya

Zaterdag 17 augustus om 14.00 uur te Oostkamp

Tijdens het kwekerijbezoek neemt Koen ons mee in een assortiment vaste planten met lange sierwaarde – door blad en/of bloeiduur, wat altijd de focus was – en langs enkele minder bekende vaste planten.  Daar waar zijn eerste periode als kweker de aandacht veel naar nieuwigheden uit ging, gaat de aandacht nu naar de betere klassieke en nieuwe planten.  Hij test graag eerst zoveel mogelijk zijn plantenaanbod zelf uit, want te veel nieuwigheden vinden, zonder ze eerst uit te testen naar hun degelijkheid, de weg naar tuinen.

Het kwekerijbezoek start om 14 uur.  We spreken samen af aan de ingang van kwekerij Sollya, Proosdijstraat 56, 8020 Oostkamp - tel 0476 88 03 39.

Naar boven

Kaasjeskruid en Chrysanten én … bloembollenactie

Donderdag 19 september om 19.30 uur, door Marc Vermeulen

Deel 1. Kaasjeskruidfamilie

Malvaceae is een plantenfamilie van 4225 soorten binnen circa 244 geslachten.  De grootste geslachten qua aantal soorten zijn de Hibiscus, de Sterculia en de Dombeya.  Bekende gewassen in de plantenfamilie zijn katoen, cacao en orka, maar ook planten als kaasjeskruid (Malva) en stokroos en bomen zoals de linde worden in de Kaasjeskruidfamilie ondergebracht.

De naam Malva zou kunnen komen van het Griekse woord voor “zacht” of “verzachten”.  Andere bronnen geven aan dat het woord komt van Muskus, want van sommige kaasjeskruidplanten werd uit het zaad een muskusachtige geurstof gemaakt die toegevoegd kan worden aan salades.  De Nederlandse naam Kaasjeskruid zou voortkomen doordat de vrucht het uitzicht heeft van een kaasbol.

De Kaasjeskruidfamilie kent per soort heel veel bijnamen vanwege de vele mogelijkheden om de plant als kruid, thee, salade of voor medicinale doeleinden te gebruiken.  Over het algemeen zijn delen van veel wilde Malvaceae planten geschikt voor consumptie of worden ze gebruikt voor medische of cosmetische doeleinden.

Die avond gaan we natuurlijk maar de planten bespreken die voor ons als tuinliefhebber interessant zijn om te gebruiken in de tuin.

Deel 2. Chrysanthemum

Chrysanten bloeien al in het vroege najaar.  Dit wordt ook wel de favoriete bloem van de maand november genoemd.  Een goed bloeiende plant die we een beetje moeten herontdekken!

Moderne gecultiveerde chrysanten zijn opvallender dan hun wilde verwanten.  Veel tuinbouwspecimens zijn geselecteerd om een overvloed aan straalbloemen met een grote verscheidenheid aan kleuren te dragen.  De bloemhoofdjes komen in verschillende vormen voor.  Ze kunnen een madeliefachtig bloeiwijzen hebben maar ook heel decoratief zijn door de manier van opkweken.

Men heeft onze tuinchrysant een tijdje ondergebracht onder de naam Dendranthema, maar dit is ondertussen rechtgezet waardoor we de plant terugvinden onder haar vroegere naam.

Meer dan 140 cultivars van chrysant hebben een Award of Garden Merit van de Royal Horticultural Society gekregen.  Ze allemaal doornemen, dat lijkt een me onbegonnen werk, maar we gaan die avond er toch eens een aantal op hun tuinkwaliteit bekijken.

Naar boven