Nieuws heet van de naald : een cursus Tuinontwerp in het najaar !!!
inschrijven kan reeds vanaf DONDERDAG 9 mei
… betalen vanaf DONDERDAG 1 augustus
Hebt u plannen om uw tuin eens grondig aan te pakken en er een mooi
structureel geheel van te maken ?
Losse tuin of strakke tuin, met de aangeboden cursus tuinontwerp
worden uw wensen en dromen werkelijkheid.
Marc Vermeulen van tuinontwerpbureau Nigella leert u stap per stap
uw eigen tuin ontwerpen en heeft daarbij aandacht voor alle facetten
die met het ontwerpen en uitvoeren van een tuinplan verbonden zijn.
De lessen lopen van 13.30 tot 16.00 uur op de zaterdagen 21 en 28
september, 19 oktober, 16 en 30 november … en hebben plaats in
het Kollekasteel (eerste verdiep) te 9030 Mariakerke (Gent),
Groenestaakstraat, 66.
- Les 1 : Vormgeving en verhoudingen.
- Les 2 : Verticale structuren en klimplanten.
- Les 3 : Water in de tuin en beplanting.
- Les 4 : Praktische les. Uittekenen van de tuin.
- Les 5 : Praktische les. Uittekenen van de tuin.
Benodigdheden : zacht potlood, goede gom, teken meetlat.
Prijs : 35,00 euro voor leden.
Voor niet-leden : 35,00 euro + een lidmaatschap Groei&Bloei.
Minimum 8 personen met een maximum van 10 personen.
Alle info en inschrijvingen via gsm 0497 - 05.37.14 (elke werkdag van
18 tot 21 uur) of via mail : tuinpunt.oost-vlaanderen@skynet.be
Na uw inschrijving krijgen jullie een e-mail met de melding of er nog
plaats is, en zo ja : een e-mail met het rekeningnummer waarop (vanaf
donderdag 1 augustus) het juiste bedrag kan overgeschreven worden.
Deel 1. Kaasjeskruidfamilie
Malvaceae is een plantenfamilie van 4225 soorten binnen circa 244 geslachten. De grootste geslachten qua aantal soorten zijn de Hibiscus, de Sterculia en de Dombeya. Bekende gewassen in de plantenfamilie zijn katoen, cacao en orka, maar ook planten als kaasjeskruid (Malva) en stokroos en bomen zoals de linde worden in de Kaasjeskruidfamilie ondergebracht.
De naam Malva zou kunnen komen van het Griekse woord voor “zacht” of “verzachten”. Andere bronnen geven aan dat het woord komt van Muskus, want van sommige kaasjeskruidplanten werd uit het zaad een muskusachtige geurstof gemaakt die toegevoegd kan worden aan salades. De Nederlandse naam Kaasjeskruid zou voortkomen doordat de vrucht het uitzicht heeft van een kaasbol.
De Kaasjeskruidfamilie kent per soort heel veel bijnamen vanwege de vele mogelijkheden om de plant als kruid, thee, salade of voor medicinale doeleinden te gebruiken. Over het algemeen zijn delen van veel wilde Malvaceae planten geschikt voor consumptie of worden ze gebruikt voor medische of cosmetische doeleinden.
Die avond gaan we natuurlijk maar de planten bespreken die voor ons als tuinliefhebber interessant zijn om te gebruiken in de tuin.
Deel 2. Chrysanthemum
Chrysanten bloeien al in het vroege najaar. Dit wordt ook wel de favoriete bloem van de maand november genoemd. Een goed bloeiende plant die we een beetje moeten herontdekken!
Moderne gecultiveerde chrysanten zijn opvallender dan hun wilde verwanten. Veel tuinbouwspecimens zijn geselecteerd om een overvloed aan straalbloemen met een grote verscheidenheid aan kleuren te dragen. De bloemhoofdjes komen in verschillende vormen voor. Ze kunnen een madeliefachtig bloeiwijzen hebben maar ook heel decoratief zijn door de manier van opkweken.
Men heeft onze tuinchrysant een tijdje ondergebracht onder de naam Dendranthema, maar dit is ondertussen rechtgezet waardoor we de plant terugvinden onder haar vroegere naam.
Meer dan 140 cultivars van chrysant hebben een Award of Garden Merit van de Royal Horticultural Society gekregen. Ze allemaal doornemen, dat lijkt een me onbegonnen werk, maar we gaan die avond er toch eens een aantal op hun tuinkwaliteit bekijken.
Zichtassen in de tuin creëer je maar door uw blik in één bepaalde richting te sturen, maar dit maakt ook dat de richting waarin men kijkt ook iets moet bieden. De as waarin we kijken moet vaste fixatiepunten hebben, wil ze boeiend zijn.
Wanneer we de as van het blikveld door een opening in de haag laten lopen, dan ontstaat er plots meer dynamiek. Met hagen creëer je tuinkamers, die je met elkaar laat corresponderen door middel van die doorkijkjes. Elke tuinkamer kunnen we dan op een andere manier ontwerpen en invullen.
Deel 1. Bomen in de tuin
Elke tuin verdient een boom. Zonder een boom, voelt een tuin toch niet compleet? Voor sommigen is een boom een bron van vreugde en inspiratie, voor anderen misschien een obstakel. Of je nu houdt van de knuffelbare reus of wacht op een kapvergunning, bomen wekken sterke emoties op.
Tijdens deze voordracht bespreek ik het cruciale belang van bomen voor onze biodiversiteit, ons klimaat en tal van ecosysteemdiensten. Een weloverwogen keuze tussen inheemse soorten en exotische bomen is essentieel. Ook andere factoren spelen een rol: valt de boom op door zijn bloesem? Heeft hij een bijzondere kleur of geur? Wat is de groeivorm? Geeft de boom een indrukwekkende herfsttint? Draagt hij eetbare vruchten? Is hij aantrekkelijk voor bijen? En hoe zit het met de bodemgesteldheid en schaduwverdraagzaamheid?
Dit zijn allemaal vragen die ik zal behandelen, terwijl ik je meeneem in verhalen die hopelijk je interesse wekken en je laten nadenken over de bomen in jouw tuin.
Deel 2. De schaduwtuin (varens)
Varens zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin.
Varens zijn een groep vaatplanten die bekend staan om hun unieke en vaak sierlijke bladeren. De varen plant is erg populair onder plantenliefhebbers door de unieke en aantrekkelijke bladeren. Varens behoren tot de klasse Polypodiopsida, wat één van de oudste groepen planten op aarde is, met een geschiedenis die teruggaat tot meer dan 400 miljoen jaar geleden.
Sommige varens gedijen bijvoorbeeld beter in schaduwrijke gebieden, terwijl andere meer tolerant voor zonlicht zijn. Als u op zoek bent naar groenblijvende varens, zijn er verschillende soorten die hun bladeren het hele jaar door behouden. Hierdoor blijft de tuin aantrekkelijk van kleur, zelfs tijdens de donkerste wintermaanden.
Muzikaal ondersteund door het mannenkoor Cibus
Samenwerking tussen tuinpunt Oost-Vlaanderen - VVPV Meetjesland - Landelijke Gilde Meetjesland
Locatie : Bibliotheek Landegem - Auditorium Klaproos, Stationsstraat 20 te 9850 Landegem
Inkom : 10 €.
Eén van de belangrijkste onderdelen van Piets oeuvre is waarschijnlijk, dat door zijn grote inbreng, het imago van de landschapsarchitecten (als groep) is gestegen.
Door Piet Oudolf zijn inspanningen, is er een nieuwe stroming geboren, de ‘Dutchwave’!
De stijl heeft een eigen karakter ontwikkeld en is gebaseerd op het principe van een sterk verlangen naar natuurlijke schoonheid, duurzaamheid en, die de nadruk legt op het creëren van plekken vol mogelijkheden naar biodiversiteit. Zijn beplantingsontwerpen zijn een impressionistische expressie van kleur, vormen en textuur.
Net zoals een kunstschilder kennis dient te hebben van pigmenten, doeken, kleurenleer en over de vaardigheid dient te beschikken om deze op doek aan te brengen, zo moet een plantingdesigner ook een kennis verzamelen van planten, groeiomstandigheden, kleurenleer, bladtextuur, enz, ... om tot een mooi resultaat te komen.
Die kennis verzamel je niet op één jaar, maar is het resultaat van een levenslange zoektocht, waarin andere personen soms een belangrijke rol spelen. Uw basiskennis verder blijven verdiepen is een levenslang leerproces vol met uitdagingen en engagementen.