Vlaanderen

Botanische rozen - De rozenweide

Donderdag 20 februari om 19u30, door Roger Willeghems en Marc Vermeulen

Thema 1 : De geschiedenis van de botanische rozen

Rozen in het wild groeien spontaan over het gehele noordelijke halfrond. De meeste soorten bloeien éénmalig tussen begin mei en einde juni. Ze hebben meestal enkelvoudige bloemen, die vol nectar zitten en verspreidt zijn over de volledige lengte van de takken.
Niet alleen in bloei hebben ze een poëtisch uitzicht ... maar nadien worden de bloemen gevolgd door een verscheidenheid aan rozenbottels in vorm, grootte, kleur en houdbaarheid.
Zij zijn in de winter een natuurlijke voedingsbron voor vogels en een sieraad voor de tuin.

Hun schoonheid ligt niet alleen in de bloemen maar ook aan de verscheidenheid van het blad. Dit kan vijf tot zevendelig zijn, en de kleur van de bladeren kunnen verschillen van grijsgroen tot zeer donker glanzend groen tot zelfs donker metaalblauwgroen.

Sommige wilde rozen krijgen in de herfst een mooie verkleuring van hun blad. Dan denken we aan de duinrozen zoals Rosa pimpinellifolia ‘Plena’. Andere merkwaardige soorten, zoals de Rosa omeiensis pteracantha, hebben heel mooie grote rode doornen, die in het tegenlicht een mooi effect garanderen. Zo zijn er ook botanische rozen, zoals de Rosa roxburghii ’Lampion’, met heel aparte mooie vruchten.

Naar standplaats is de wilde roos niet kieskeurig. Ze zijn oersterk en groeien op elke grond, en zelfs zoals de duinroos op schrale plaatsen. Ook groeien ze op ongunstige winderige plaatsen, kunnen goed tegen de droogte, zijn uitermate winterhard, en hoeven maar om de 5 jaar gesnoeid te worden.

Thema 2 : De rozenweide 

De voordracht zal niet gaan over de klassieke rozentuin. Ik ga proberen om met rozen, vaste planten en grassen een nieuwe richting uit te gaan. Rozen kunnen veel droogte aan !
Rozen bloeien op hun mooist, van eind mei tot begin juli. Sommige rozen remonteren, en maken een tweede bescheiden bloei, andere rozenstruiken vormen na de bloei mooie bottels die de tuin in het najaar laat opleven. Sommige rozenstruiken hebben een mooi blad, zoals de Rosa rubrifolia, of hebben een mooie herfstverkleuring.

Een ander punt van uitdaging zijn de mogelijke kleurcombinaties. De kleurrijke rozen worden gecombineerd met doorlevende grassen en vaste planten, waardoor ze beter worden opgenomen in de gehele plantencombinatie. Grassen hebben het voordeel dat de tuin na de bloei niet stilvalt maar juist levendig wordt, wanneer de grashalmen wuiven in de wind.
In het vroege voorjaar, want grassen zijn warmteaanbidders, zal men de gehele tuin
moeten opfleuren met laag groeiende, en vroeg bloeiende, vaste planten en bloembollen.